Noorderkeerkring

Aan de Noorderkeerkring bouwen we 173 nieuwe huurwoningen. Kleine en grotere appartementen voor starters, senioren, (eenouder) gezinnen, alleenstaanden, stellen en mensen die extra zorg nodig hebben. De bouw van het project op het voormalig GGZ-terrein start naar verwachting eind 2024/ begin 2025.

We gaan starten!

De vergunningen zijn verleend. Het pand is leeg. New Horizon gaat het oude pand voor ons slopen. Of beter gezegd, oogsten. Zij halen alle bruikbare materialen zorgvuldig uit het gebouw om weer te hergebruiken. New Horizon heeft als enige doel een cirulaire economie tot stand te brengen. Op maandag 11 maart is ons gebouw aan de Noorderkeerkring officieel een donorgebouw geworden en draagt ons gebouw bij aan een circulaire economie. 

Circulaire economie

De visie van New Horizon en het oogsten komt voort uit de circulaire gedachte. Circulair betekent dat alles kan worden hergebruikt. New Horizon haalt alle bruikbare materialen en grondstoffen uit gebouwen en geeft dit een nieuwe bestemming. Zo wordt het beton apart afgevoerd naar de betonfabriek, waar het wordt teruggebracht tot de oorspronkelijke grondstoffen (zuiver zand, grind en cement). Ook alle andere materialen worden verwerkt of hergebruikt. Denk aan bijvoorbeeld de keukenblokken, hang- en sluitwerk, kabelgoten en deuren en kozijnen. Dit is een duurzame methode: er blijft minder afval over.

Verminderen uitstoot van stikstof

Door het hergebruiken van alle materialen en het verwerken tot andere materialen vermindert de uitstoot van koolstofdioxide (CO2). Voor dit gebouw is de verwachte CO2-besparing groot, tot mogelijk 5.800 ton. Dit staat gelijk aan 2.903 auto's die in Nederland een jaar lang op benzine rijden. 

Planning

Dinsdag 5 maart start New Horizon met de tuinwerkzaamheden. Daarna beginnen ze binnen in het gebouw met oogsten. 

Vanaf 13 mei wordt het beton (skelet van het gebouw) en de fundering afgebroken. (wijzigingen voorbehouden)

Uiterlijk 19 juli is het werk klaar.

Verkeer

Het verkeer rijdt vanaf de N11 naar de Europalaan en draait dan de Euromarkt op. 

Een nieuwe jas voor het gebouw


Annemarie van Went, van Architekten Cie., is de architect van het gebouw. Zij zegt over de Noorderkeerkring: "Het ontwikkelen van een groot gebouw als de Noorderkeerkring kost tijd en kan door de jaren heen ook veranderen. Dat is altijd passen en meten, keuzes maken en rekenen."

Het voorlopig ontwerp hebben we, tijdens de informatiebijeenkomst in maart van dit jaar, laten zien aan de omwonenden. De eerdere opmerkingen tijdens gesprekken en omwonendenbijeenkomst waren in dat ontwerp, zoveel als mogelijk, verwerkt zoals bijvoorbeeld het verplaatsen van de torens. Het plan is daarna verder in detail uitgewerkt tot een definitief ontwerp en getoetst aan wet-en regelgeving. Door stijgende bouwkosten bleek het oorspronkelijke witte ontwerp uiteindelijk te duur. Daarom is er gekozen voor een nieuw materiaal, eigenlijk een hele nieuwe jas voor het gebouw. We zijn uitgekomen bij een rood/oranje duurzame en onderhoudsvriendelijke steen voor de gevel met een warme uitstraling.

In deze definitieve fase moet het plan ook naar de afdeling welstand. Annemarie kijkt tevreden terug op het gesprek met deze afdeling: "Het gebouw laten goedkeuren. Dat is altijd spannend! Heel fijn dat zij ook enthousiast zijn over de nieuwe kleur."

De woningen

We bouwen studio's, twee-, drie- en vierkamerwoningen. De woningen komen in vijf gebouwen die deels aan elkaar verbonden zijn. Het zijn 124 sociale huur (tot € 879,66 huur per maand, prijspeil 2024). Dit zijn twee- en driekamerappartementen.  

Er komen ook twee middenhuurappartementen. Dit zijn vierkamerwoningen en kosten circa € 950/1050 per maand, (prijspeil 2024).

In de nieuwbouw komen 32 appartementen en vier gemeenschappelijk ruimten voor zorginstelling Prodeba en 15 appartementen voor Rivierduinen.

Daktuin

Tussen de woongebouwen komt op het parkeerdek een ruime daktuin waar bewoners rustig kunnen zitten en elkaar ontmoeten. Een fijne plek om betaalbaar te wonen met veel groen en dichtbij winkels en voorzieningen. 

Het duurt nog even voordat we gaan bouwen

Alle plannen zijn onder voorbehoud. Het is daarom mogelijk dat het ontwerp er nog anders uit komt te zien. 

Planning *

Maart 2024 Sloop van het huidige (kantoor)gebouw

Eind 2024 / begin 2025  

Start van de bouw
Eind 2026 Oplevering van de huurwoningen

 * Onder voorbehoud

Nieuwsgierig naar nieuwbouw Noorderkeerkring?

De woningen zijn nog niet te huur. Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de Noorderkeerkring en andere nieuwbouwprojecten van Woonforte? Abonneer u op het gratis Nieuwbouwjournaal. Zodra er nieuws is, krijgt u deze nieuwsbrief automatisch in uw mailbox.