Vergroenen van tuinen

Het klimaat verandert. Het weer wordt minder stabiel. Soms gaat het hard regenen en dan is het weer voor langere tijd droog. Heftige regenbuien leiden tot wateroverlast. Een groene zachte bodem neemt regenwater op. Dit ontlast het riool en voorkomt wateroverlast.

Door het ontbreken van groen in de steden is het op hete dagen al snel 7 graden warmer. 
Planten houden een tuin koel en aangenaam. Door in uw tuin meer groen te plaatsen zoals planten en struiken wordt uw tuin comfortabeler en komen er meer vogels en vlinders. Fijn voor uzelf, goed voor het milieu.

In Alphen aan den Rijn zet de gemeente zich samen met de landelijke Stichting Steenbreek actief in voor het vergroenen van Alphense tuinen. 

Veel gevraagd over Vergroenen van tuinen

Wat is het voordeel van een groene tuin?

Algemeen

  1. Een groene tuin neemt regenwater veel beter op dan een verharde tuin. Dat ontlast het riool en voorkomt wateroverlast bij hevige regenbuien.
  2. Een groene tuin voelt in de zomer koeler en aangenamer. 
  3. Fijn stof wordt afgevangen.
  4. Een groene tuin is een leefbare tuin omdat meer vogels, vlinders, insecten, amfibieën en kleine dieren zoals egels hier voedsel kunnen vinden. Dat verbetert het bodemleven.
  5. Mensen voelen zich in het algemeen prettiger en gezonder met meer groen om zich heen.

Mag ik mijn hele tuin betegelen?

Algemeen

Nee,  u moet tenminste 20% van de oppervlakte van de tuin onbestraat/onbetegeld laten. Ook mag u de tuin niet dichtmaken met harde materialen of afsluiten met een verhoging. Zo kan het regenwater in de grond lopen. Door klimaatveranderingen valt er vaker in één keer veel regen. Door een deel van de tuin niet dicht te maken, heeft u minder kans op wateroverlast.

U kunt kiezen voor beplanting, kunstgras, grind of een ander waterdoorlatend materiaal om uw tuin aan te kleden.

Ik wil mijn tuin vergroenen. Maar hoe doe ik dat?

Algemeen

De gemeente Alphen aan den Rijn biedt workshops aan over het vergroenen van uw tuin. Informeer ook eens naar de subsidiemogelijkheden bij de gemeente. 

U kunt beginnen met de actie van de gemeente: tegels eruit, planten erin'. Hiervoor kunt u zich met 2 buren aanmelden bij de gemeente. De gemeente zorgt voor de afvoer van de tegels en u krijgt er gratis planten voor terug. U moet bij ons nog wel toestemming vragen om de tuintegels te mogen vervangen.

Kunt u dit niet samen met uw buren oppakken? Begin dan zelf met het vervangen van enkele tegels langs de rand van uw tuin en maak hier een border.

  1. Kies voor vaste planten. Dan hoeft u niet ieder jaar opnieuw te planten. Vaste planten hebben minder onderhoud nodig. U hoeft deze maar één keer per jaar of eens in de twee jaar te snoeien. 
    Er zijn veel verschillende bloemen, planten en bomen die goed groeien in Nederland. Voor ieders smaak is er wat. Kijk voor inspiratie bij de buren in de tuin om te zien wat daar bloeit. Of rijdt naar het tuincentrum en vraag om advies. Bent u zelf geen ster in tuinieren? Vraag dan familie of vrienden met groene vingers om tips. Ook zijn er online tutorials te vinden die u verder kunnen helpen bij uw keuze.

  2. Kies bodembedekkers die bij de grondsoort en waterstand en hoeveelheid zon passen. Een goede bodembedekker houdt de tuin onkruidvrij. Vrouwenmantel is een mooie bodembedekkende plant door zijn breedgevormde blad. Een bodembedekker voor een schaduwrijke plek is hondsdraf. Tussen de bodembedekkers kunt u bijvoorbeeld enkele bloembollen in de grond. Dan komt er meer kleur in uw tuin.

  3. Plaats een regenton om water op te vangen. Heel belangrijk bij het onderhouden van een groene tuin is het geven van voldoende water. Het meest milieuvriendelijke is om hiervoor regenwater te gebruiken. Een regenton - om het regenwater op te vangen - is een goede oplossing om water te gebruiken op droge dagen zonder dat het u wat kost. Dit regenwater kunt u ook gebruiken voor het wassen van de auto. Dat bespaart water op jaarbasis, dat is goed voor uw portemonee. Dubbele winst!

Kijk voor meer tips op Stichting Steenbreek of op Huisje Boompje Beter.

Ik wil een regenton in mijn tuin plaatsen. Mag dat?

Algemeen

Ja hoor, graag zelfs! Als u een regenton in uw tuin wilt plaatsen en uw tuin aan het vergroenen bent, dan vinden wij dat positief.

U kunt bij de gemeente eventueel hiervoor subsidie aanvragen: subsidie aanvraag groen.